Inloggen Account aanmaken

Schaamte

Schaamte

Omdat je je misschien schaamt voor je geldproblemen, kun je het gevoel hebben er helemaal alleen voor te staan. Het is belangrijk om je zorgen te delen en hulp te vragen.

Aan de slag met ‘Schaamte’ >>

Vaak komt er bij financiële zorgen ook veel schaamte kijken. Niemand vindt het leuk om te moeten erkennen aan zichzelf en anderen dat het op financieel gebied niet meer zo goed gaat. In ons land heerst wat betreft financiële problemen ook de achter-de-gesloten- gordijnencultuur. ‘Wat niet weet wat niet deert’ en bestaat misschien zelfs niet. Vandaar dat zorgen om geld vaak zo onzichtbaar zijn voor anderen.

Confrontatie aangaan
Meestal onderdrukken mensen hun emotionele reacties op geld. De gedachten hieraan worden verdrongen en hiermee houd je jezelf voor de gek. De confrontatie aangaan met je emoties is echter de sleutel om ook met geld te leren omgaan. Praat over je zorgen om te kijken of het nodig is hulp in te schakelen. In het onderdeel Schaamte van de zelfhulpmodule vind je tips en oefeningen om de confrontatie aan te gaan en gesprekken te voeren.


Wil je de zelfhulpmodule vanaf het begin volgen? Dat kan natuurlijk ook. De verschillende onderdelen leren je overbelasting als werkende moeder te herkennen en voorkomen. Start de zelfhulpmodule of lees eerst meer informatie over de zelfhulpmodule.